Acceseaza Software

Porneste-ti proiectul de afacere in 4 pasi!

Click aici

Competenta antreprenoriala este una din cele opt competente-cheie stabilite la nivel european. Ea este definita astfel:

Simţul iniţiativei şi al antreprenoriatului reprezintă capacitatea de a transforma ideile în acţiune. Acest simţ presupune creativitate, inovaţie şi asumarea unor riscuri, precum şi capacitatea de a planifica şi gestiona proiectele în vederea atingerii obiectivelor. Persoana este conştientă de contextul propriei sale activităţi şi este capabilă să valorifice oportunităţile apărute. Acesta este fundamentul pentru insusirea unor abilităţi şi cunoştinţe mai specializate, de care au nevoie cei care instituie sau contribuie la o activitate socială sau comercială. Acest lucru ar trebui să includă conştientizarea valorilor etice şi promovarea bunei guvernări.

Competenţele-cheie sunt esenţiale datorită caracterului lor universal. Acestea sunt utile in orice context al vietii, nu numai in cadrul muncii. Ele reprezintă o combinaţie a cunoştinţelor, a abilităţilor şi a atitudinilor adecvate fiecărui context si sunt necesare în special pentru împlinirea şi dezvoltarea personală, pentru includerea in societate dar şi pentru ocuparea unui loc de muncă. Accentul se pune pe gândirea critică, creativitate, iniţiativă, rezolvarea problemelor, evaluarea riscurilor, luarea deciziilor şi gestionarea constructivă a sentimentelor.

In ultimii ani, competentele de baza si transversale, cum ar fi cele în domeniul informatic, spiritul antreprenorial şi educaţia civică sunt larg integrate în programa scolara la nivel primar şi secundar, deoarece la nivelul Uniunii Europene s-a realizat cat de importante sunt acestea si ca educaţia şi formarea iniţială trebuie sa ofere tuturor tinerilor mijloacele de a-şi dezvolta competenţele-cheie până la un nivel care să îi pregătească pentru viaţa adultă şi profesională, constituind astfel şi o bază pentru învăţarea viitoare. Cu toate acestea, in anii anteriori nu a existat o cultura a antreprenoriatului suficient de dezvoltata. Astfel, într-o treime dintre ţările europene, accentul pe educaţia antreprenorială nu se pune inca până la nivelul studiilor secundare.

Pentru a putea garanta succesul propriei idei antreprenoriale, întreprinzătorul trebuie să deţină si o serie de competenţe tehnice si de specialitate fundamentale pentru succesul afacerii sale. Aceste competenţe variază in funcţie de cadrul specific al afacerii, in care potenţialul antreprenor intenţionează să opereze. Putem să enumerăm cateva dintre ele, transversale faţă de toate domeniile

  • Cunoştinţe de marketing si de administraţie
  • Capacităţi organizatorice
  • Capacităţi de gestionare a relaţiilor cu piaţa
  • Capacităţi de gestionare a relaţiilor cu personalul si cu proprii colaboratori (mediul intern)
  • Capacităţi de gestionare a relaţiilor cu actorii externi cum ar fi furnizorii, administraţia
Investeste in oameni ! Proiect cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Titlul proiectului DANTES: Dezvoltam antreprenori – o alternativa eficace pentru sistemul de ocupare (Cod. POSDRU/123/4.1/S/131989)
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro