Acceseaza Software

Porneste-ti proiectul de afacere in 4 pasi!

Click aici

Se aude tot mai des vorbindu-se despre competente. Dar ce este “competenta”?

Competenta este capacitatea unei persoane de a realiza o serie de activitati (intr-un context de munca sau de scoala), bazandu-se pe propriile cunostinte, abilitati, aptitudini, comportamente profesionale.

Atunci cand o persoana are aceste capacitati, utilizeaza aceste cunostinte, pune in practica aceste abilitati, aptitudini, talente, comportamente, deprinderi, etc., spunem despre ea ca “este o persoana competenta” in acel domeniu.

Competentele pot fi innascute (tin de talente, caracter) sau se pot invata. Invatarea poate avea loc in diferite situatii de viata: in context formal (scoala, ucenicie, curs de formare), non-formal (ex. la locul de munca) siinformal (viata privata, hobby, divertisment). Spre exemplu, o persoana a facut o scoala de specialitate si poate avea o diploma de calificare ca bucatar (mediul formal), dar in acelasi timp unele lucruri poate sa le fi invatat direct la locul de munca, spre exemplu se ocupa de o cantina, stie ce cantitati ii trebuiesc pentru a gati anumite portii de mancare, desi nu neaparat are o diploma care sa certifice aceste capacitati ale sale (mediul non-formal), precum si anumite lucruri pe care le-a invatat din experienta personala, spre exemplu este si bunica ce gateste pentru generatiile din familia sa, copii si nepoti, si a invatat sa gateasca si fara gluten deoarece unul din nepotii sai sufera de alergie (mediul informal).

Pentru a sti ce competente sunt neceare in fiecare domeniu, exista o serie de “standarde de competenta” care, pentru fiecare meserie, ne spun ceea ce o persoana trebuie sa stie sa faca pentru a putea lucra in meseria respectiva.

Atunci cand o persoana doreste sa lucreze intr-o meserie sau intr-un anumit domeniu profesional, pentru a-si da seama daca detine competentele necesare, trebuie sa se faca comparatia intre ceea ce persoana respectiva stie deja sa faca (=competente detinute) si ceea ce ar trebui sa stie sa faca (=competente pe care trebuie sa si le insuseasca).

Aceasta comparatie, la fel ca in talerele unei balante, trebuie sa ne indice echilibrul intre ceea ce stie persoana deja sa faca si ceea ce mai trebuie sa invete sa faca pentru a avea succes.

Această comparatie este denumita “bilantul competentelor”.

Bilantul competentelor se refera in primul rand la analiza competentelor necesare pentru un anumit profil profesional. In urma analizei vom avea un cadru de referinţă al competenţelor profesionale ce servesc la derularea activitatilor in mod normal in acea profesie, dar susţin si dezvoltarea personala şi evoluţia profesionala a celor care lucreaza in acel domeniu („standardul de competente” pentru meseria respectiva).

Ulterior, se măsoară diferenţele de competenţă ale persoanelor care doresc sa isi desfasoare activitatea in acel domeniu, şi se identifică eventualele competente lipsă (cunoştinţe si abilităţi) necesare pentru a ajunge cat mai aproape de profilul ideal („profilul existent” al persoanelor).

Bilanţul competenţelor este un proces complex de evaluare şi atestare a activităţii profesionale şi achiziţiilor dobândite prin muncă, de cunoaştere a resurselor şi aptitudinilor profesionale, iar prin comparatie cu un standard, obtinem „lacunele de competenta” (gap), deoarece „balanta” trebuie readusa in echilibru. Eventualele diferenţe constatate sunt cele care ne dau „necesarul de formare”, adesea ele definind chiar conţinutul cursurilor de formare ce trebuie urmate de persoane pentru a suplini acea lipsa.

In mod normal, comparatia se face cu “standardele ocupationale” sau “standardele de pregatire profesionala” care exista in meseria respectiva. Acestea ne indica ceea ce in mod minim trebuie sa stie sa faca o persoana pentru a avea calificarea in meseria respectiva.

Insa, daca noi dorim sa avem succes, nu trebuie sa ne limitam doar la standardul minim, ci trebuie sa devenim si mai buni, daca se poate, cei mai buni.

Inainte de a incepe o afacere, este bine sa fim constienti de importanta competentelor. Si sa verificam daca detinem toate capacitatile care sa ne permita sa ne ocupam de propria idee de afacere, din toate punctele de vedere.

In acest sens, proiectul DANTES doreste sa actioneze atat pe versantul orientarii spre antreprenoriat, astfel incat sa permita evaluarea preliminara a atitudinilor si a capacitatii personale ale antreprenorilor de a realiza si de a conduce un proiect de demarare cu succes a unei afaceri, cat si pe versantul competentelor, pentru a aduce persoanele la o schimbare a mentalitatii si la constientizarea a cat de importante sunt competentele pentru a-ti putea gestiona cu succes activitatea.De asemenea, ajutandu-i sa-si insuseasca si instrumentele si competentele necesare pentru a evalua fezabilitatea economico-financiara si sustenabilitatea proiectelor lor de afaceri.

 

Investeste in oameni ! Proiect cofinantat din Fondul Social European
prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Titlul proiectului DANTES: Dezvoltam antreprenori – o alternativa eficace pentru sistemul de ocupare (Cod. POSDRU/123/4.1/S/131989)
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro